EasyFill AB (Publ.) presenterar bolagets fakta gällande marknadsöverträdelse

Det är inte lätt att vara VD överhuvudtaget och att vara VD i ett företag som är publikt är om möjligt än värre.

I detta nyhetsbrev redovisar EasyFill AB (Publ.) 556653–2924 all fakta avseende disciplinärendet där Spotlights oberoende disciplinkommitté dömt EasyFill AB till marknadsöverträdelse.

Fakta

Pongratz är ett stort österrikiskt företag som tillverkar och säljer släpvagnar i Europa, Ebeco är ett företag som tillverkar och säljer släpvagnar i första hand på hemmamarknaden i Slovakien och i Norge men också på flera andra marknader men då i mindre antal. Pongratz är en av de stora släpvagnstillverkarna i Europa medan Ebeco är en av de små. Ebeco ägs sedan våren 2017 till 100% av EasyFill AB som är noterat på Spotlight Stock Market.

Ebeco erhöll i slutet av oktober 2018 en order till ett värde på ca 20 miljoner på en hopfällbar släpvagn (WallTrailer) som EasyFill utvecklat och producerar.

Utifrån ovanstående skrev EasyFill ett pressmeddelande som publicerades hos Spotlight. Pressmeddelandet finns att läsa på nedanstående länk:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=47404&publisher=370

Vad hände sedan?

Från Spotlight erhöll EasyFill nedanstående frågor i mitten av december 2018 som därefter besvarats i ett mail till Spotlight.

Frågorna och svaren är 100% enligt det mail som skickades till ansvarig hos Spotlight 20/12 2018, bifogat till mailet var också alla mail som hänvisas till nedan. Dessa mail kommer vi lägga ut på vår hemsida så den som vill kan följa hela ärendet.

Samtliga tider finns dokumenterade i mailkonversation, de tider som inte kan påvisas är telefonsamtalen som hänvisas till nedan eftersom vi inte loggar våra telefonsamtal.

**********************************************************************************

Fråga 1

När var bolaget och Pongratz överens om att ingå ett avtal.

Ett avtal är inte klart förrän den dagen det skrivs på men på eftermiddagen den 29 oktober var parterna överens om alla punkter i avtalet och avtalet skrevs på.

Fråga 2

Mot bakgrund av att avtalet är daterat måndagen den 29 oktober 2018 ombeds Bolaget förklara varför pressmeddelandet offentliggjordes onsdagen den 31 oktober 2018?

30/10 på förmiddagen informerades jag på telefon av Ebecos VD Andrea Slimáková att Ebeco var överens med Pongratz, jag bad henne skicka avtalet till mig när det var påskrivet vilket jag fick den 31/10 klockan 11.03 och först då såg jag att det var daterat den 29/10, när jag den 30/10 fick den muntliga informationen från Andrea att avtalet var klart skrev jag pressmeddelandet jag tänkte publicera men innan jag kunde publicera det så måste ansvariga hos Pongratz godkänna pressmeddelandet.

Den 30/10 ca 11.30 ringde jag försäljningschefen i Pongratz, Kristijan Baresic och presenterade mig och informerade att han skulle få ett mail med det pressmeddelande EasyFill tänkte publicera, klockan 13.13 mailade jag pressmeddelandet som jag skrivit till honom för att få ett godkännande att jag fick skriva namnet Pongratz i pressmeddelande (dom är börsnoterad) Kristjan svarade klockan 17.04 att han skickat avtalet till VD i Pongratz för godkännande. Klockan 20.30 kom godkännandet från Kristjan.

Klockan 21.21 den 30/10 skickade jag pressmeddelandet till Spotlight för publicering innan börsen öppnade den 31/10.

Fråga 3

Hur Bolaget har hanterat den aktuella informationen innan offentliggörandet den 31 oktober 2018?

Förhandling skedde under många veckor och det var inte många hos oss som trodde att vi skulle få en order på 20 miljoner och om vi skulle få en order så skulle det ta tid och bli till väsentligt mycket lägre summor men naturligtvis hoppades vi så därför upprättade vi den 27/9 en loggbok där alla med insyn i affären skrev på. Personligen gissade jag på ett avtal i slutet av Q1 2019 på några få miljoner om vi överhuvudtaget skulle få ett avtal.

När jag läser mina svar är jag glad att all mailväxling finns kvar och visar hur en process som denna sköts från vår sida, när jag själv läser det så känns det som om det är taget ur skolboken.

När man skriver att avtal och det skall Pressmeddelas med namn på olika aktörer är det ytterst viktigt att samtliga aktörer är överens om vad som står i Pressmeddelandet, I Pongratz fall är de börsnoterade och måste informera sina aktieägare på samma sätt som vi gör. Om försäljningschefen eller VD hos Pongratz inte varit tillgängliga för svar så hade detta Pressmeddelande måste avvaktas med att publiceras tills dessa svarat oavsett viket datum avtalet skrevs på.

VD Håkan Sjölanders kommentar

Utifrån ovanstående ärende döms EasyFill att betala en årsavgift = 240 000 i straff som är lägsta tänkbara straffsats till Spotlight för att vi enligt dem och disciplinnämnden inte skött ovanstående ärende på rätt sätt och nu är frågan hur skulle jag kunna gjort annorlunda.

Disciplinnämnden menar att jag och företagsledningen borde förstått att vi skulle få denna order vilket är 100% fel för jag kunde inte min vildaste fantasi tro att en jättestort börsnoterad släpvagnstillverkare skulle köpa släpvagnar av oss istället för att tillverka dem själva, varför dom handlar av oss kommer jag nog aldrig få veta.

Problemet som finns är att jag inte kan leda i bevis att jag inte visste något förrän vår VD ringde mig den 30 oktober och berättade att vi erhållit ordern.

Vi får nu 240 000 i böter för att reglerna som finansinspektionen bestämt är otroligt luddiga, bland annat står det att ett pressmeddelande om en viktig händelse skall publiceras snarast, är det någon som kan berätta för mig vad snarast är, 10 minuter, 1 timme, 10 timmar, 10 dagar eller rent av en månad. När regler blir så luddiga så är det svårt att följa dem men deras luddiga regler kostar nu EasyFill och dess aktieägare 240 000 kronor. Jag har meddelat Spotlights VD Peter Gönczi att jag vill överklaga och på det säger han att det inte går att göra vilket känns konstigt allt bör ju kunna överklagas.

Det är inte Spotlights fel att reglerna är luddiga och om man inte dömt oss så hade dom själva blivit dömda men jag hatar att Finansinspektionen har så luddiga regler så Spotlight tvingas fälla sina kunder. Jag är övertygad om att Spotlight från och med nu kan fälla 99% av alla pressmeddelanden som dom får.

Peter Gönczi säger i ett mail till mig att det var drumligt att vi från att vi fick ordern den 29/10 inte pressmeddelande förrän den 31/10 men där har han fel rätteligen pressmeddelande vi den 30/10 men då efter börsens stängning.

Jag slåss nu inte bara för EasyFill jag slåss också för alla andra noterade företag som tvingas följa luddiga regler från Finansinspektionen.

Jag anser att reglerna är luddiga men om det senare visar sig att kostnader för ett överklagande måste tas av EasyFill och på grund av luddiga regler finns det risk att vi förlorar kanske vi tvingas lägga ner ett överklagande även om jag anser att vi inte gjort något fel överhuvudtaget.

Håkan Sjölander
CEO
+46 70 59 444 69
hakan.sjolander@easyfill.se

Kort om EasyFill
EasyFill är ett innovationsdrivet bolag med huvudfokus på utveckling av produkter som förenklar hanteringen av varor i butiker och restauranger samt utveckling och produktion av släpvagnar.
De produkter som utvecklas skall patenteras och lanseras med världen som marknad i huvudsak
tillsammans med samarbetspartners. 

EasyFill har huvudkontor i Bräcke i Jämtland samt fabrik, utveckling och produktion i Nizna, Slovakien.

EasyFill är sedan maj 2007 listat på Spotlight stock market

CisionLink Read as PDF