EasyFill AB (publ), 556653-2924, Nyhetsbrev oktober 2019

Det vi kan konstatera är att mängden kunder som köper EasyFills produkter ökar i stor utsträckning och vi upplever något som kan liknas vid en början av en ketchupeffekt.

Nedan följer en summering av vad som är på gång just nu i EasyFill koncernen samt kommentarer till information från tidigare pressmeddelanden och nyhetsbrev.

På följande filmer finns de produkter som informeras om nedan.

ML 705
https://youtu.be/eFNf-Ouu9bs

RotoShelf
https://youtu.be/xKSxWp7G7Gc

https://youtu.be/XGsAwlq4Ga4

TurnLoader 1250/550
https://youtu.be/SaP46SBeD6g

ColdFront
https://youtu.be/S5le2ejeMmk


Bira 91 Indien

Representanter från EasyFill kallades till ett möte i New Deli i Indien i början av oktober

På mötet i Indien informerades EasyFill att Bira 91 växer så det knakar i Indien och angränsande länder och av den anledningen har man tvingats bromsa samarbetet med EasyFill men intresset för RotoShelf i några av deras kylmodeller är fortsatt stort. Man informerade att man placerat ut sex stycken läsk/öl kylskåp med RotoShelf från kylskåpstillverkaren Everest och att utfallet är enligt förväntningar.

Nu vill man gå vidare och uppföljning på detta ska ske på branschmässan Brau i Nürnberg i mitten av november där jag VD Håkan Sjölander för EasyFill koncernen, Tommy Seger ansvarig för försäljning av RotoShelf till öl/läskedryckstillverkare i hela världen samt Urban Sjöberg chef Enjoy Sales AB kommer att finnas för massor av kundmöten. 


Ambev Brasilien

Det finns kommunicerade indikationer på att EasyFill kommer att få en order på omkring 200 kylskåp till ett ordervärde på ca 2 miljoner för en större marknadsutvärdering. Detta har meddelats tidigare och vi har inte uppdatering på detta och det enda jag kan konstatera är att vi i framtiden inte kommer att lita på ord utan skall ha det på papper innan information sker. 


Penny (del av REWE gruppen, Tyskland)

Efter mer än ett års test har den tyska butikskedjan Penny beslutat att placera ut Efficold ML705 (kylskåp för kassalinje) i sina butiker. EasyFill GmbH fick för några veckor sedan en första order om 51 enheter från återförsäljaren GSK som är en av våra försäljningspartners i Tyskland.

Penny har beslutat att de butiker som renoveras/byggs om kommer att få 1-2 ML-705.

Penny är en del av den tyska butikskedjan REWE och ML705 är en listad produkt i hela REWE koncernen vilket gör att EasyFill och våra återförsäljare kan marknadsföra oss mot samtliga butikskedjor ingående i REWE koncernen. (observera att ingen försäljning gjorts mot dessa utan detta är bara information)

Följande butiksvarumärken ingår i REWE koncernen:

REWE – Butikskedja i Tyskland med 3300 butiker.

BILLA – Butikskedja med över 1000 butiker I Österrike och 400 butiker i åtta andra europeiska länder.

Penny – Butikskedja med ca 3000 butiker I Tyskland, Österrike, Italien, Rumänien, Ungern, Tjeckien och Bulgarien.

Övrigt: I REWE koncernen finns dessutom ytterligare ca 1000 butiker runt om i världen med andra butiksnamn.

För mer information om REWE och dess butiker: https://www.rewe-group.com/en/company/saleslines


Aldi (Tyskland)

Ett antal Efficold ML705 har placerats ut på marknaden för en första utvärdering, indikationen som vi erhållit är positiv.


Circle K Europa

Två butiker I Polen har installerat EasyFills produkter (både RotoShelf och TurnLoader). De tittar nu på resultaten från Circle K på andra marknader för att få en jämförelse.

Irland: två helt nya butiker har utrustats med TurnLoader. EasyFill inväntar resultat från utvärderingen. Försäljningspartner för dessa installationer var Viessmann UK.

Sverige: Circle K installerar RotoShelf och TurnLoader löpande i nya butiker och i de som byggs om. Försäljningspartner till Circle K Sverige är HL-display

Circle K finns i många länder och utfallet vi informerats om fram till nu visar ökad försäljning och minskad påfyllningstid varför EasyFills förhoppning är att försäljning av bolagets samtliga produkter kommer ske hos Cirkel K runt om i världen.


USA

EasyFill har nu varit i USA i ca tre år och fram till nu är försäljningen begränsad. EasyFill America har massor av affärer på gång och marknadsbearbetning har ökat ytterligare. Jag kommer personligen att jobba mycket tätare mot säljorganisationen i USA och redan den 15 november åker jag tillsammans med James Gray och Jens Nisu till USA för att lägga planer både kort och långsiktigt. Tveklöst är den Nord- och sydamerikanska marknaden gigantisk och EasyFill kommer satsa hårt för att lyckas på den marknaden.

Stop&Shop, New England: för ca tre veckor sedan installerade vi tre TurnLoader MD 1250/550 i en kyldisk från Hill Phoenix (världens näst största tillverkare av kyldiskar) i en stor permanent utställning hos butikskedjan. På plats när vi installerade dessa TurnLoader var jag själv samt vår tekniske direktör Henning Bersagel. På plats var också EasyFill Americas säljansvariga i det området samt inköpsdirektören från butikskedjan som berättade att butikskedjan hade beslutat ta in TurnLoader som standard i sina butiker om utfallet av de tester man avsåg göra var enligt de siffror jag presenterat. Hon berättade att man köper sina kyldiskar av de två stora kyldisktillverkarna; Hill Phoenix och Hussmann (nummer ett och nummer två i världen) och hon sa att butikskedjan skulle informera dem att de skull ha TurnLoader som standard installerade direkt från dem.

Stop&Shop kommer att genomföra en 12 veckors utvärdering i 3-5 butiker med ca 9st TurnLoader per butik. Installationerna kommer ske så snart som möjligt. Omgående när den testen är klar och utfaller till belåtenhet kommer man göra en pilottest i 15-20 butiker och om det faller ut väl kommer man installera dem fortlöpande i sina butiker.

Stop&Shop har ca 400 butiker i hela New York, New England och New Jersey med ca 82 000 medarbetare. (en liten jämförelse Ica har ca 1250 butiker med ca 22 000 anställda) Stop&Shop har således väldigt mycket större butiker än ICA och större butiker betyder för mig fler EasyFill produkter.

Läs mer om Stop&Shop på följande länk: https://en.wikipedia.org/wiki/Stop_%26_Shop

Stop&Shop är ett butiksvarumärke under Ahold Delhaize, en av världens största livsmedelsbutikskedjor med mer än 6700 butiker i 11 länder med ca 372 000 medarbetare.

Läs mer om Ahold Delhaize: på följande länk: https://en.wikipedia.org/wiki/Ahold_Delhaize 

Big Y Foods, Inc.

En annan stor butikskedja i USA som också är intresserade av EasyFills produkter är Big Y, där kommer tester med TurnLoader startas upp inom kort

Läs mer om Big Y på följande länk:  https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Y 

HEB

Vi har tidigare meddelat att EasyFills produkter levererats till butikskedjan H-E-B som är ett amerikanskt multinationellt detaljhandelsföretag som är landets sjätte största livsmedelsbutikskedja. Koncernen har ca 2400 butiker och ca 80 000 anställda. Även där har tester skett fram till nu varit med RotoShelf men nu kommer tester att startas med TurnLoader.

Den amerikanska ekonomiska skriften Forbes rankas H-E-B till det 13:e största privata företaget i USA efter omsättning för 2016.

Läs mer om HEB på följande länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/H-E-B 

Hos Walmart, världens största butikskedja, har produkten som levererats varit RotoShelf för dryck vilket till en del begränsat våra affärer. Nu har vi påbörjat lansering av TurnLoader framförallt för mejerivaror och omedelbart ökar intresset och vi återkommer när vi har ytterligare information.

Som tidigare meddelats via nyhetsbrev och pressmeddelanden har vi levererat RotoShelf för läskedryckskylskåp till Metalfrio. Där har kontakterna kunnat skötas på ett bättre sätt och nu återupptas dessa igen, så snart information finns kommer detta att publiceras.

Världens största tillverkare av läskedryckskylskåp är True från USA och där gäller samma som i stycket ovan.

7-Eleven

Som meddelats tidigare har EasyFill America levererat ett antal MaxLoad till 7-Eleven i USA. För närvarande har vi ingen information om kedjans planer gällande eventuell utrullning.

Husky CashLine cooler

Vi har tidigare meddelat att det tillverkats 20 st kylskåp i en förserie; 10st för USA och 10st för Europa. Dessa har placerat ut på marknaden och mer information kommer så snart dylik finns,


Walmart Mexiko

För ca fyra veckor sedan var jag i Texas på möte med vår enormt duktige återförsäljare i Mexiko som är en stor leverantör till Walmart i Mexiko.

Walmart Mexiko har beställt TurnLoader för test i 12 butiker. Dessa skall nu produceras och vår tekniske direktör Henning Bersagel kommer i december att åka till Mexiko för att närvara under installationer och utbilda vår återförsäljares personal på EasyFills produkter.

Walmart Mexiko har testat RotoShelf under senaste året och är väldigt nöjda. På deras hemsida visar man stolt upp vår produkt, nu kommer vi med TurnLoader och vår återförsäljare i Mexiko är övertygad att produkten kommer att ta marknadsandelar i detta jätteland (bara i Mexico City bor det mer än 25 miljoner innevånare.)


Chile

Vår återförsäljare i Chile äger 25% av Walmarts butiker i Chile. Jag träffade en av ägarna i Tyskland för några veckor sedan och han berättade att Walmart Chile är ytterst intresserade av EasyFills produkter. Henning Bersagel åker till honom i samband med resan till Mexiko för att se på alla möjligheter.


Norge         

Som meddelats tidigare finns det förhoppning om en bredare utrullning av TurnLoader till en butikskedja i Norge. Någon uppdatering lämnas inte vid detta tillfälle. Läs pressmeddelandet som publicerades 11 oktober: https://www.easyfillcorporate.com/press/ samt vår uppföljnings-PM daterat 16 oktober


ICA Sverige

Tester av TurnLoader MD 1250/550 för mejeri

Resultaten har varit mycket lovande och nästa steg är att få lösningen listad centralt hos ICA.
Försäljningen kommer gå via våra partners när produkten är etablerad.

Om denna test finns att läsa i vårt nyhetsbrev som publicerades den 7 oktober samt i nyhetsbrevet som publicerades den 10 oktober. https://www.easyfillcorporate.com/press/


Partnerförsäljning

HL display; inköp sker regelbundet. De lanserade RotoShelf MD 1250/2 FA och TurnLoader på deras globala säljkonferens i början av september. Uppföljningsmöten med nyckelpersoner I de olika regionerna har genomförts eller är planerade

D’heldt Belgien; Som meddelats tidigare har 10 st Carrefour butiker installerat TurnLoader i kyldiskar under försommaren 2019. Utvärderingen ser bra ut och EasyFill inväntar resultat efter Carrefours budgeteringsarbete för 2020 är slutfört. 

M&F Systemer Norge; Inköp sker regelbundet

KMW tillverkare av kyldiskar för i första hand den tyska marknaden: utveckling av TurnLoader för OEM integration har slutförts och lösningen presenteras nu för kunder på marknaden. KMW kommer att visa EasyFill produkter på EuroShop 2020

Exkal Europas tredje/fjärde största tillverkare av kyldiskar; leveranser av RotoShelf MD 1250/2 till ca 1650 butiker sker regelbundet till Mercadona. Exkal säljer aktivt till sina kunder. Utveckling av en skräddarsydd kyldisk för TurnLoader är på gång och kommer om planerna håller att finnas på marknaden våren 2020. Exkal har för avsikt visa EasyFills produkter i sina kyldiskar på EuroShop 2020.  

Frigoglass; Leveranser sker löpande och bara under Q4 har man placerat ordrar enbart för plasthyllor till ett värde av ca 700 000 sek.

Klimasan; Leveranser sker löpande och bara under Q4 har man placerat ordrar enbart för plasthyllor till ett värde av ca 300 000 sek.

Kaplanlar (Turkiet) vill visa kyldiskar med TurnLoader i sin monter på EuroShop 2020

Arneg Nordic marknadsför och säljer RotoShelf för närvarande och installerar dessa i sin fabrik i Sverige. EasyFill får löpande ordrar från dom. 

Arneg Korea; De första enheterna har skickats till Korea. Produkterna visades upp i samband med en säljkonferens. EasyFills försäljningsdirektör Oliver Eischeid kommer att besöka dem så snart som möjligt.


EasyFill GmbH (Tyskland) 

Mycket tack vare försäljning av ColdFront till bensinstationer har omsättningen i EasyFill GmbH lyft väsentligt de senaste månaderna. Försäljningspartner är bland annat Stracke Ladenbau.

I Tyskland sker all försäljning till livsmedelsbutiker via återförsäljare, i första hand HL Display, så det innebär att EasyFills egna säljare utbildar våra återförsäljare och är behjälplig vid försäljning.

I Tyskland finns flera stora tillverkare av kyldiskar: Viessmann, Carrier, Hauser, KMW med flera och dessa jobbar Easyfill GmbH med fortlöpande.


EasyFill Southern Africa

EasyFill SA har pågående project för 2020 med bland andra Fresh-Stop, Spar, OK Foods, Pick’n’Pay, Shell. Från att varit i ett bekymmersamt läge vänder nu siffrorna sakta upp för EasyFill Southern Africa.

Enjoy Sales med läskedryckskylskåpsförsäljning passerade den 30 september 40 miljoner i omsättning med god lönsamhet. Att försäljningen kommer att avta kvartal 4 är naturlig eftersom säsongen är över men omsättningen 2019 är tveklöst ett rekordår.

Ebecos försäljning från vår fabrik i Slovakien går också den mot ett rekordår i omsättning där leveranserna i det sista kvartalet till i första hand MobiHeat (läs i tidigare PM daterat 15 maj 2019) fyller fabriken. https://www.easyfillcorporate.com/press/ 

Övrigt

Fabriken i Slovakien går just nu för högtryck och för information är det treskift sju dagar i veckan men med uppehåll då och då eftersom vi inte har nog med utbildad personal. För koncernen är detta just nu ett litet orosmoment eftersom EasyFill leveranserna växer och med redan nu treskift i fabriken är det omöjligt att växa på kort sikt, av den anledningen sonderar vi nu tillverkning i bland annat Kina och befintliga kontakter i andra länder för större kvantiteter.

Rapporter

Att vi lämnar rapport sent efter varje kvartal har jag fått kritik över och jag kan då meddela de som kritiserar att vi är få människor i EasyFill som skall göra massor och innan en kvartalsrapport kan skrivas så måste vi samla in all fakta och med få människor tar det tid. Målsättningen är att vi skall växa och tjäna pengar och då ha möjlighet att vara fler anställda så vi kan tillfredsställa er aktieägare med rapporter så snart som möjligt efter ett avslutat kvartal.

I övrigt hänvisar jag till:

www.easyfill.se där alla våra produkter finns för påseende

www.easyfillcorporate.com där alla våra pressmeddelanden, nyhetsbrev och finansiell information finns tillgänglig.

Att skriva ett nyhetsbrev som detta när det kokar av affärer tar tid och jag meddelar redan nu att om inget oförutsett inträffar så kommer vårt nästa fullständiga nyhetsbrev i samband med vår Q3 rapport den 29 november.

Jag kan också informera er att om man skall ha ett arbete så skall man vara VD för EasyFill för det är ett arbete som berikar.

Att öka försäljningen på varor i en livsmedelsbutik med 10-15%, minska svinnet på vissa produktgrupper bland annat mejeri med 10-15% samt att minska påfyllningstiden med ca 50% där siffrorna sammantaget ger en återbetalningstid på mellan 4-8 månader på inverteringen är det få VD som kan stoltsera med. För den enskilde handlaren är minskat svinn på exempelvis mejeriprodukter från ca 5% ner till ca 3% (40% minskning) inga jättepengar att spara men om alla butiker, kiosker o.s.v. i hela världen skulle använda EasyFills produkter och minska svinnet med 40% då är vi som lever på jorden nu och framtida generationer de stora vinnarna.

I Europa var matsvinnet från butiker 143 miljarder Euro och i USA 162 miljarder USD = för att göra det enkelt så bestämmer jag att dessa två siffror tillsammans är 300 miljarder Euro. om vi då antar att 50% av svinnet är på produktgrupper som EasyFills produkter kan användas på är värdet 150 miljarder och en minskning med 40 % är då 60 miljarder. Observera att de siffror jag skriver är bara i Europa och USA. Ja jag är medveten om att de siffror jag skriver är ogripbara men jag skriver dem bara för att du som läser skall se vilka enorma möjligheter som finns i EasyFills produkter. Jag, likväl som du, förstår att EasyFill aldrig kommer att få dylika marknadsandelar men om vi får några få % så är allas vår lycka gjord.

De affärer som skrivs om i detta nyhetsbrev gällande EasyFill är några av de affärer som händer just nu men om jag skulle skriva om allt blir nyhetsbrevet för långt eftersom det är i längsta laget redan nu.

Håkan Sjölander
VD
EasyFill (Publ)

Håkan Sjölander
CEO/VD
+46 70 59 444 69
hakan.sjolander@easyfill.se

www.easyfill.se
www.easyfillcorporate.com


Kort om EasyFill Group

EasyFill AB är ett svenskt börsnoterat företag som med svenska patenterade innovationer minskar matsvinnet i livsmedelsbutiker runt om i världen med upp till 40%.

EasyFill är ett innovationsdrivet bolag med huvudfokus på utveckling av produkter som förenklar hanteringen av varor i butiker och restauranger. Samtliga produkter bolaget tillverkar och säljer är patenterade på de stora marknaderna i världen. Försäljning sker genom egna företag, via återförsäljare samt tillsammans med tillverkare av läskedryckskylskåp och kylmöbeltillverkare som i sin tur säljer sina produkter vidare med EasyFills produkter installerade i runt om i världen.

EasyFill är sedan maj 2007 listat på Spotlight Stockmarket, Stockholm.

www.easyfill.se 
www.easyfillcorporate.com

CisionLink EasyFill AB Nyhetsbrev oktober 2019